Lékařské prohlídky zaměstnanců | BEPRA Profi | bepra.cz

Ministerstvo zdravotnictví České republiky chystá další legislativní změny, které se, mimo jiné, dotknou oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP). Navazují tak např. na změny v oblasti pracovně-lékařských prohlídek platné od roku 2023, o kterých píšeme v článku na našem blogu.

Nyní se změny mají rozšířit o tzv. opatření k podpoře zdraví a dotknout by se měly také vstupních lékařských prohlídek do zaměstnání. Těm se podrobně věnujeme v samostatném článku, avšak k žádným změnám v této oblasti při předchozích legislativních úpravách nedošlo.

Opatření k podpoře zdraví

Novinkou v chystané novele je tzv. opatření k podpoře zdraví. Tento pojem se vysvětluje jako souhrn činností, jejichž účelem je napomáhat zaměstnancům zachovat a zlepšovat své zdraví, zvyšovat kontrolu nad faktory ovlivňujícími zdraví a přispět ke zlepšení prevence vzniku onemocnění.

To, pro které zaměstnavatele bude tato novinka povinná a další podmínky, jako např. druh, obsah, rozsah a způsob realizace opatření, budou uvedeny až v prováděcím předpise k plánované novelizaci.

Opatření k podpoře zdraví bude zaměstnavatel moci zajišťovat pomocí:

  • poskytovatele pracovně-lékařských služeb
  • poskytovatele v oboru všeobecného praktického lékařství nebo
  • právnické či podnikající fyzické osoby s prokazatelnou zkušeností v oblasti veřejného zdraví

Zrušení vstupních lékařských prohlídek

Další očekávanou změnou je zrušení vstupních lékařských prohlídek u nerizikových pracovních činností. Jedná se o pracovní pozice zařazené do kategorie práce 1 a 2, a pokud se na ně zároveň nevztahuje žádná jiná povinnost, proč by byla vstupní lékařská prohlídka dále povinná.

TIP: Pozor např. u recepčních. Tato pracovní pozice sice patří do kategorie práce 1, ale v případě nočního výkonu práce zde vstupuje profesní riziko a jedná se tedy o rizikovou práci. U té zůstávají vstupní i periodické prohlídky povinné.

Dále zde ale zůstává volba dobrovolnosti v případě, že zaměstnavatel či zaměstnanec chtějí na svou žádost prohlídky provést.

Pro zaměstnance zařazené do rizikové kategorie práce (2R, 3, 4), případně je-li součástí práce profesní riziko, nebo se na něj vztahuje jiný zvláštní právní předpis, je vstupní prohlídka nadále povinná.

Změny u rizikových kategorií práce

Dosud platí, že u zaměstnanců zařazených do rizikových kategorií práce musí být vedeny informace např. o počtu odpracovaných směn v riziku, datum, druh a výsledek lékařských prohlídek apod.

Nově by ale tyto povinnosti mohly být povinné pouze pro práce s chemickými karcinogeny nebo mutageny, s azbestem, v riziku fibrogenního prachu a s biologickými činiteli, kteří mohou vyvolat latentní onemocnění, onemocnění s velmi dlouhou inkubační dobou nebo způsobující onemocnění, která se opakovaně projevují remisemi či mohou mít závažné následky.

UPOZORNĚNÍ: Jedná se zatím pouze o návrh změn, který ještě musí být schválen ve vládě. O dalším vývoji situace vás budeme nadále informovat. Pokud se bude vše vyvíjet dle plánu, nové předpisy by měly začít platit od začátku roku 2025.

Zdroje:

https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7863123.htm

https://www.odok.cz/portal/veklep/material/KORND3BJKJ2T/

Potřebujete pomoci s BOZP?