Manipulační vozík v kanceláři | BEPRA Profi | bepra.cz

Manipulační vozíky jsou nezbytným pracovním pomocníkem v mnoha průmyslových odvětvích, zejména při přesunu materiálů. Správné používání manipulačních vozíků je klíčové pro efektivitu práce a při jejich využívání je důležité myslet také na zajištění bezpečnosti práce (BOZP). Všeobecně o bezpečnosti práce, a co zkratka BOZP znamená, píšeme v samostatném článku na našem blogu.

V tomto článku se zaměřujeme na požadavky spojené s bezpečnou obsluhou manipulačních vozíků, a to jak z hlediska legislativy, tak z praktického provozu.

Legislativní požadavky při práci s manipulačními vozíky

Používání manipulačních vozíků upravuje několik právních předpisů. Tyto předpisy specifikují technické požadavky na vozíky, a také povinnosti osob, které jsou oprávněny tyto vozíky obsluhovat. Důležitou součástí právních předpisů jsou:

  • kontrola technického stavu manipulačních vozíků
  • pravidelná údržba manipulačních vozíků
  • školení zaměstnanců, kteří vozíky používají

Mezi hlavní předpisy patří normy ČSN ISO 3691 a ČSN 26 8805, které řeší bezpečnostní požadavky a povinnosti při provozu těchto vozidel.

Pravidla bezpečného provozu manipulačních vozíků

Při používání manipulačních vozíků je důležité dodržovat základní pravidla.

Obecně

Manipulační vozíky mohou být užívány jen pro účely, pro které jsou konstruovány a určeny výrobcem. V technické dokumentaci je uvedena jejich technická způsobilost a určení prostředí, ve kterých mohou být používány.

Analýza rizik

Analýzu rizik je potřeba vypracovat na základě předpokládaného užití manipulačního vozíku a přijmout potřebná opatření pro eliminaci rizik. Tématu analýzy rizik se věnujeme v samostatném článku.

Technický stav a vedení záznamů

Je potřeba prokazatelně určit soby odpovědné za údržbu, technický stav a provoz manipulačních vozíků. U odpovědných osob se dále stanovují požadavky na jejich kvalifikaci, povinnosti a práva. Tyto osoby jsou zejména povinny zajistit:

  • vedení záznamů o provozu manipulačních vozíků (kontroly, údržba, závady, prostředí nasazení vozíku a další)
  • vybavení manipulačních vozíků podle návodu k použití 

Technická kontrola manipulačních vozíků musí být provedena 1x ročně externí firmou, ideálně dodavatelem vozíku. Zaměstnavatel je povinen zajistit bezpečný technický stav včetně odstranění zjištěných poruch a závad.

Obsluha manipulačních vozíků

Zaměstnavatel je povinen stanovit osoby, které jsou oprávněny používat manipulační vozíky, které jsou k tomu odborně, tělesně a duševně způsobilé.

Školení

Ohledně manipulačních vozíků musí projít školením:

  • osoby, které provádí údržbu a opravy, případně je zaměstnavatel povinen zajistit dané činnosti dodavatelsky
  • obsluha manipulačního vozíku, která se musí prokazatelně seznámit s bezpečným používáním vozíku a přídavných zařízení, které bude obsluhovat

Na našem blogu si můžete přečíst podrobnější článek o školení bezpečnosti práce.

Provozní řád

Pro využívání manipulačních vozíků je potřeba vypracovat dopravně provozní řád v případě, že je nutné zohlednit specifické požadavky, například složitost prostoru, stroje apod.

 

Bez řádně vedené dokumentace bezpečnosti práce nelze provoz manipulačních vozíků považovat za bezpečný a může to mít také právní důsledky v případě nehody, pracovního úrazu či kontroly. Co vše musí dokumentace BOZP obsahovat si můžete přečíst v tomto článku.

 

Témata: BOZP

Potřebujete pomoci s BOZP?