Základy pro bezpečnost práce v restauraci
Při provozování restaurace by se dalo říct, že do ní spadá více provozů (kuchyně, sklad, jídelna apod.). Pro každý tento „provoz“ je potřeba řešit BOZP.
Všeobecně platí, že musí být všude pořádek, nebezpečné předměty (např. nože) uloženy na vhodném bezpečném místě, suchá podlaha apod.
Co je a co přesně znamená BOZP se dozvíte v tomuto tématu věnovaném článku.
V samostatném článku se věnujeme také dokumentaci BOZP.
Identifikace rizik bezpečnosti práce zaměstnanců restaurace
Rizika bezpečnosti práce se velmi liší podle jednotlivých profesí a je tedy potřeba je řešit individuálně pro každou z nich (identifikace rizik, zavedení opatření, ochranné pomůcky).
Příklady:
- kuchař: riziko popálení, pořezání, uklouznutí
- obsluha restaurace: častá práce v noci, zvedání těžkých břemen, práce s výčepem
- pomocný personál: práce ve skladu, riziko pádu předmětů, zvedání těžkých břemen, riziko uklouznutí
- administrativní pracovník: uklouznutí, pád, pořezání
- pokud zaměstnanec řídí firemní vozidlo, je potřeba zahrnout také rizika z toho plynoucí
Jak zajistit bezpečnost práce zaměstnanců restaurace
Osobní ochranné pracovní prostředky
- individuálně pro jednotlivé profese, dle míry rizika (např. kuchař – zástěra proti pořezání, ochranné brýle, pracovní obuv apod.)
Školení zaměstnanců
- vstupní školení BOZP – každý zaměstnanec před nástupem na pracovní pozici
- seznámení s riziky dané práce a návody k použití pro zařízení, která bude zaměstnanec využívat
- školení řidičů referentů – o bezpečném chování a dodržování BOZP předpisů během služební cesty (bezpečnostní přestávky apod.)
- pravidelná školení BOZP restaurace
Problematiku školení zaměstnanců řešíme podrobněji v samostatném článku.
BOZP restaurace z hlediska vybavení
- pravidelné kontroly zařízení a záznamy o nich: regály, žebříky, vozíky, vybavení kuchyně a další
- revize
- elektro (např. kuchyňské spotřebiče, zásuvky)
- tlakových zařízení (např. kompresory u výčepu)
- zdvihacích zařízení (např. výtahy osobní, nákladní, „jídelní“)
- plynových zařízení (např. plynovody, sporáky)
BOZP restaurace z hlediska celého provozu
- bezpečnostní značení: uzávěry plynu, rozvaděče, lékárničky, nosnost regálů, únikové cesty atd.
- bezpečnostní předpisy
- místní provozní bezpečnostní předpisy
- kuchyně – popis provozu, rizik, bezpečnostních zásad
- sklady – situační nákres skladu, bezpečnostní podmínky
- regály – jejich označení a určení odpovědných osob
- organizační směrnice
- ruční manipulace s břemeny
- používání tlakových lahví aj.
- místní provozní bezpečnostní předpisy
- roční prověrky BOZP: pravidelná kontrola dokumentace a všech pracovišť osobou odborně způsobilou v prevenci rizik
Zde se dozvíte více o možných kontrolách statutárních orgánů v oblasti bezpečnosti práce.
Co všechno by měla obsahovat BOZP dokumentace pro restauraci:
Číslo dokumentu | Název dokumentu | Popis |
1. | Organizační zabezpečení BOZP | Souhrn řešení BOZP |
2. | Ruční manipulace s břemeny | Jak je správně zvedat, maximální hmotnost apod. |
3. | Poskytování osobních ochranných pracovních prostředků, mycích, čisticích a dezinfekčních prostředků (včetně evidenčních karet) | Proč musí být bezpečnostní boty, ochranné rukavice, brýle aj. |
4. | Zajištění pracovně-lékařských služeb | Zdravotní prohlídky firemním lékařem |
5. | Povinnosti při pracovním úrazu, systém jeho evidence, hlášení a zasílání záznamu o úrazu | Co dělat v případě pracovního úrazu |
6. | Zákaz požívání alkoholu a jiných návykových látek | Co dělat, když se u zaměstnance prokáže požití návykových látek v době výkonu práce |
7. | Seznam prací a pracovišť zakázaných ženám a mladistvým | Přehled, co můžou a nemůžou vykonávat |
8. | Provozní bezpečnostní předpis pro používání elektrických spotřebičů | Např. nedotýkat se mokrýma rukama |
9. | Přenosné žebříky a schůdky | Kontroly, správné používání, značení |
10. | Regály | Značení, kontroly |
11. | Práce na počítači | Podmínky na pracovišti, bezpečnostní přestávky |
12. | Provozní předpis pro provoz firemních vozidel | Bezpečnostní přestávky, doklady, výstražné vesty |
13. | Analýza rizik | Rizika na pracovištích |
14. | Směrnice k výchově a vzdělávání zaměstnanců k bezpečnosti a ochraně zdraví při práci a požární ochraně | Souhrn školení BOZP a PO |
15. | Pokyny pro používání tlakových lahví pro čepování nápojů | Skladování, označení, čemu se vyvarovat |
16. | Místní řády skladů | Způsob manipulace, skladování a další |
17. | Záznamy o provedeném školení + osnovy | BOZP, referenti, tlakové lahve aj. |
18. | Záznamy o seznámení s návody k použití/bezpečnostními listy | Např. jaké používat ochranné pomůcky, jak pracovat se stroji apod. |
19. | Pověření odpovědných osob za provoz vyhrazených technických zařízení (elektro, plyn, tlak, výtahy) | Vymezení odpovědnosti za jednotlivé oblasti |